Lauwersmeerexcursie 29-08-2020

Gepubliceerd op 30 augustus 2020 om 17:17

Na een lange reis voor de meeste excursieleiders zijn we om 9u verzameld in toch wel één van de mooiste nationale parken in Nederland: Lauwersmeer. Met een groep van 15 zijn we begonnen aan een groot rondje om het Lauwersmeer, met de klok mee, op die manier hadden we altijd de zon in de rug.

Op onze eerste stop bij de vogelkijkhut Jaap Deensgat was het een oase van eenden en ganzen; Brandganzen, Indische Ganzen, Casarca’s, Wintertalingen, Krakeenden en zwermen van Grauwe Ganzen die hier landen na hun trek over de noordzee. Hier zagen we ook veel foeragerende Watersnippen op korte afstand en jagende Slechtvalk die al het gevogelte deed opvliegen.

 

Onze reis zet zich verder richting de Kollumerwaard waar we in twee groepen opsplitsen. We maken een korte wandeling en genieten van een aantal kikkers en een Ijsvogeltje, totdat we opgeschrikt worden door een melding van een overvliegende Zeearend. Snel maken we onze weg terug naar een uitkijkpunt waar we al snel te maken krijgen met een paartje volwassen Zeearenden die lijken te jagen achter het bos waar we net liepen, een spectaculair gezicht.

Onze weg vervolgt zich richting Ezumakeeg maar voordat we daar aankomen stoppen we even voor een Tapuit en Paapje, eenmaal aangekomen speuren we de plasjes af. Er foerageren veel eenden en Kluten maar al gauw hebben we er een drietal Temmincks Strandlopers tussen gevonden. Met de vogelgids erbij krijgen deelnemers uitleg over het herkennen van deze en ook andere soorten zoals de Kemphaan, Tureluur, Bosruiter, Oeverloper en Grutto’s die er aanwezig zijn. Af en toe vliegen er enkele Reuzensterns voorbij op korte afstand, wat een joekels!

Ook zijn we op zoek naar een bijzonder dwaalgast die hier gemeld is; de Grauwe Franjepoot. Na lang zoeken is hij op grote afstand toch te zien, misschien wat minder spannend dan verwacht maar toch een mooie waarneming!

Uiteindelijk is het tijd voor onze laatste halte: de Bantpolder, hier zijn we op zoek naar de zeldzame Graszanger, te kenmerken aan zijn hoge ‘tziet’-zangvlucht. Vinden doen we deze soort niet maar we worden wel getrakteerd op een opwindende jachtvlucht van een Boomvalk op een paar Boerenzwaluwen, dat zie je niet elke dag!

We eindigen de dag rond half 4 en nemen afscheid van een erg enthousiaste groep van vogelaars, we blikken terug op een dag die relatief droog is gebleven en gevuld was met prachtige waarnemingen. We bedanken iedereen voor hun toewijding en enthousiasme en natuurlijk hun gulle donaties voor de bescherming van de mooie vogels die we zo graag blijven zien.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.